EUR/USD uitbraak op komst

Welk scenario is het meest waarschijnlijk?

Recente economische cijfers over de Amerikaanse economie wijzen op een redelijk draaiende economie. Dit betekent dat het effect van het ruimere monetaire beleid steeds beter merkbaar is. Hierdoor neemt de opwaartse druk op de Amerikaanse rentes toe. Dit in tegenstelling tot Europa, waar de economische vooruitzichten ook verbeteren – behalve in Duitsland – maar waar de inflatie veel te laag is om stijging van de rente te verwachten. Op basis hiervan zal de neerwaartse druk op ERU/USD toenemen.

Echter, de Europese economie profiteert meer van de fase 1 handelsiovereenkomst die de VS en China hebben bereikt. Dit is juist positief voor de euro. Ook vergroot de Fed haar balans nu sneller dan de ECB, wat positief voor EUR/USD is. We verwachten tevens spoedig teleurstelling over de kracht van de Amerikaanse economie. Niet alleen wordt het positieve effect van de handelsdeal voor de Amerikaanse economie overdreven, ook het effect van de belastingverlagingen wordt minder. Tenslotte kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor meer onzekerheid zorgen en resulteren in winstnemingen op Amerikaanse assets door buitenlandse beleggers. Het aanbod van dollars neemt dan toe.

Korte termijn

Het bovenstaande betekent dat EUR/USD tijdelijk kan dalen - maar niet veel verder dan 1,10 – en per saldo naar circa 1,15 zal oplopen.


 

Lees concrete EUR/USD scenario’s

In de volledige publicatie geven wij u de meest waarschijnlijke scenario’s voor de middellange termijn (3 weken – 1 jaar). Laat uw e-mailadres hier achter en u heeft 30 dagen vrijblijvend en kosteloos toegang tot het research platform van ICC, inclusief onze meest recente EUR/USD publicatie.

Graag lees ik verder